Kinderen betrekken bij de ceremonie

Hoe kan je kinderen betrekken bij de ceremonie?

Het ene bruidspaar vindt het geweldig. De ander is er stellig op tegen. Kinderen bij de ceremonie. Als er wel kinderen aanwezig zijn tijdens de ceremonie. Hoe leuk is het dan om de kinderen te betrekken bij de ceremonie. Is dat wat je wilt? Dan heb ik wat tips voor jullie!

Ik kan er niets aan doen, maar ik geniet altijd van kinderen bij een ceremonie. Op schoot van papa en mama zitten. Wiebelend van links naar rechts om alles goed te kunnen zien. Die onderzoekende en vragende blik in hun ogen, omdat ze niet alles begrijpen maar het oh zo graag willen volgen. Maar vooral van de fantastische opmerkingen tussendoor. Ja, daar geniet ik toch zo van. Het zorgt het voor dat je als trouwambtenaar moet kunnen improviseren en moet kunnen meebewegen. Gelukkig zit er in mijn rugzak een pedagogische achtergrond. En die komt af en toe best goed van pas!

Tips om kinderen te betrekken bij het huwelijk.

Misschien ga jij zelf wel trouwen en zijn jullie eigen kinderen betrokken bij de ceremonie. Op welke manier zou je hen willen betrekken? Het is goed om daar van tevoren over na te denken. Waar gaan de kinderen bijvoorbeeld zitten? Naast jullie of juist bij opa/oma? En als de kinderen nog heel klein zijn. Wie loopt er even mee weg als het echt niet meer gaat? Stel je voor dat je dat zelf moet doen. Dan moet je even weglopen tijdens je eigen ceremonie. Niet heel praktisch natuurlijk.

Kinderen kunnen op diverse manieren betrokken worden tijdens de ceremonie. Hieronder een aantal mogelijkheden.

Ringdoosje knutselen

De kinderen kunnen ingezet worden als bloemenmeisje/ -jongen of als ringdrager. Misschien zijn ze wel zo stoer dat ze ring beveiliger durven te zijn. Kinderen kunnen ook zelf aan de knutsel gaan. Hoe schattig is het dan als zij zelf het doosje van jullie ringen hebben geknutseld. Koop een houten ringen doosje en wat verf. De kinderen doen de rest. Zo worden ze echt betrokken bij de bijzondere taak die zij hebben.

Overleg met de trouwambtenaar

Vraag aan de trouwambtenaar of ze in de speech kort wat aandacht aan de kinderen wil geven. Op deze manier kunnen je kinderen ook betrekken bij de ceremonie. De trouwambtenaar kan kort uitleggen wat een huwelijk eigenlijk is en wat er allemaal gaat gebeuren. Ik vind dit altijd heerlijk om te doen. Afhankelijk van de leeftijd van kinderen vertel ik kort wat het huwelijk is door middel van een verhaaltje. Zo is er kort een moment dat de kinderen in begrijpelijke taal horen wat er gaat gebeuren.

Zelf speechen?

Misschien durven jullie eigen kinderen wel een stukje van de speech te doen! Hoe stoer zou dat zijn? Als ik het huwelijk van een bruidspaar met kinderen voorbereid, dan neem ik dit altijd mee. Samen met de kinderen bereid ik het liefst een verrassing speech voor die de kinderen dan zelf geven tijdens de ceremonie.

Wegwerpcamera

Als de kinderen wat ouder zijn is er ook nog een leuke tip! Geef de kinderen een ouderwetse wegwerpcamera met opdrachten wat ze moeten fotograferen vanaf hun plek. Bijvoorbeeld het ja-woord, het tekenen van de akte en natuurlijk dé kus. Misschien lukt het om ook wat hilarische opdrachten te bedenken. Hierdoor zijn zij super betrokken en gemotiveerd om alles goed te volgen. Gegarandeerd dat jullie naderhand moeten lachen om het resultaat.

Kinderakte

Willen jullie je eigen kinderen betrekken bij de ceremonie? Denk eens aan een kinderakte. Kinderen onder de 18 jaar mogen geen officiële getuigen zijn. Op een losse, speciale akte geven de kinderen toestemming voor het huwelijk. Ze zijn dan onderdeel van het tekenen tegelijk met de getuige, maar op hun eigen akte. Bij een ceremonieel huwelijk is dit allemaal mogelijk! Wil je graag een akte die passend is bij jullie? Neem dan contact met mij op. Ik regel het graag voor jullie, ook als iemand anders jullie trouwambtenaar is!

Kinderen houden niet van stil zitten en de spanningsboog is vaak niet zo lang. Misschien kunnen ze wel vooraan of aan de zijkant zitten op een paar kussens. Zo kunnen ze een beetje wiebelen, zonder dat er iemand last van heeft en kunnen ze alles goed zien!

 Maar het allerbelangrijkste is, spreek met de ouders af wat je van hen verwacht. Hoe zien jullie de betrokkenheid van de kinderen? Wat vind je fijn en wat niet? En bereid de kinderen voor op wat er gaat gebeuren. Bij de aller jongste kan dat bijvoorbeeld door middel van een prentenboek zoals ‘Kas en Saar en het trouwfeest’. Bij wat oudere kinderen kan de voorbereiding natuurlijk ook door middel van gesprek.


Er is veel mogelijk om de kinderen te betrekken bij de ceremonie. Met goede afspraken is het eigenlijk altijd een feestje om de kinderen erbij te hebben!

Heb je nog vragen? Laat het weten!

En wil jij mij erbij hebben bij jullie huwelijk? Laten we dan kennismaken. Vul dit contact formulier in en ik spreek jullie snel!

Of volg mij op Instagram om meer van dit soort handige tips te ontvangen!

Heel veel liefs,

Elianne

vol met verbeelding 
 staat altijd klaar voor iedereen
vrouw van Joris
mama van een prachtige dochter en een tweeling
zingt in een koor
gek op cocktails  
liefhebber van alles wat zoet is 
kleuterjuf 
verzot op alles wat te maken heeft met trouwen .

Wil je meer weten over Elianne? Volg haar dan op Instagram (@eliannetrouwt

Welkom bij Elianne trouwt!
Maar wie is toch Elianne ?

Mag ik jullie liefde laten stralen?

Elianne kan jullie helpen, stap voor stap, op weg naar de ceremonie waar jullie niet van durfde dromen.

Bedankt voor je bericht! Ik kom er zo snel mogelijk op terug.
 Vaak reageer ik via de mail. Soms verdwijnt een mailtje in de spambox. Houdt die ook in de gaten om de reactie niet te missen ;)
Liefs,
Elianne

Elianne Trouwt 2022