Ceremonieel of wettelijk huwelijk?

Het verschil tussen een ceremonieel huwelijk en een wettelijk huwelijk.

Je bent ten huwelijk gevraagd en de voorbereidingen voor jullie droom huwelijk gaan van start. Je denkt samen na over de invulling van jullie dag. Misschien heb je als reverentie kader de bruiloft van die ene goede vriendin of die van je eigen broer. Van alle bruiloften waar jij bij bent geweest, welke ceremonie staat jou nog echt bij? En waarom? Wat zou je graag terug willen zien bij jouw eigen huwelijk?

Waarschijnlijk heb je nog niet nagedacht over het verschil tussen een wettelijke ceremonie en een ceremonieel ceremonie. Misschien wist je niet eens dat het mogelijk was, ceremonieel trouwen!

Bij het regelen van een huwelijk horen een aantal officiële momenten. Zoals het wettelijk huwelijk. Ook wel het burgerlijk huwelijk genoemd. Een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke stand (BABS) is benoemd en beëdigd om dit huwelijk te voltrekken. Dat mag niet zomaar. Bij wet is dat bepaald en alle BABS’en hebben de eed of belofte afgelegd in de rechtbank. Naast de wettelijke feiten, stellen sommige gemeente ook nog andere eisen aan een huwelijk. Vaak gaan die eisen vooral over de praktische invulling van de ceremonie. Er kunnen bijvoorbeeld eisen gesteld worden aan het tijdstip, locatie, duur van de ceremonie, ect.

Vaak is het zo dat de BABS vlak voor het huwelijk langs komt en een uurtje (of misschien iets langer) bij jullie is. In die tijd leert hij/zij jullie kennen en aan de hand daarvan wordt de speech geschreven. 

In sommige gemeente heb je een keus voor wie jouw BABS wordt, maar niet in alle gemeente is dat zo.

Zo hadden wij zelf in 2018 geen keus. De gemeente waar wij in trouwde wees een ambtenaar toe en daar moest je het mee doen. Ik vond het enorm spannend of het wel de juiste zou zijn. Ik wist heel goed wat ik wel en niet wilde tijdens de ceremonie. Maar of zij aan die verwachting kon voldoen? Dat was maar de vraag. 3 Weken voor het huwelijk kwam zij op het voorgesprek. In dat ene uurtje probeerde ze zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Wij vertelde ons verhaal, maar aan de leuke en sappige details… daar kwamen we niet aan toe. Daarvoor was vooral het uur veel te kort. Ik was vooral beduusd en sloeg helemaal dicht. Ik voelde niet dié connectie die nodig is om het achterste van mijn tong te laten zien. Iemand anders vragen daar was de tijd te kort voor.

De ambtenaar deed enorm haar best, maar de ceremonie bleef oppervlakkig. Voor mijn gevoel stond er een onbekende mijn levens- en liefdesverhaal te vertellen. Totdat de broer van manlief het woord nam. Die liet ons lachen en ontroerde ons. Juist omdat hij zo dichtbij stond, werd het persoonlijk en intiem.

En dat is precies hoe ik dat ook voor mij zie bij ‘mijn’ ceremonies. Ik wil de liefde laten stralen, oprecht, puur, persoonlijk en intiem. Juist op de manier die bij het bruidspaar past.

Dit zal veelal tijdens een ceremonieel huwelijk zijn. Ik ben namelijk (nog) niet benoemd en beëdigd door een rechtbank. Ik ben niet in dienst van een gemeente. Ik wil namelijk aandacht in een ceremonie stoppen en jullie echt leren kennen. En daar net zo lang over doen, dan wat nodig is. Zodat jullie het gevoel hebben dat er iemand aan het woord is aan wie jullie oprecht jullie verhaal durven toe te vertrouwen.

Het voordeel van een ceremonieel huwelijk is dat er geen gemeente bij betrokken is. Dus er zijn ook geen eisen gesteld qua tijd, locatie en eventuele rituelen. Wil je midden in de nacht trouwen? Dat kan! Wil je heel graag jouw jongere zusje (die nog net geen 18 is) een handtekening laten zetten? Dat kan! Wil je op zondag trouwen? Dat kan ook! Misschien willen jullie wel een speciaal ritueel tijdens jullie ceremonie.

Voelt een ceremonieel huwelijk dan als een poppenkast? Nee, absoluut niet! Waarschijnlijk zullen jullie geliefde gasten niet eens merken dat het puur ceremonieel is. Er klinkt gewoon een ‘ja-woord’. Er zijn nog steeds getuigen die een handtekening zetten. Al mag je deze akte mee naar huis nemen! Er is veel meer ruimte voor jullie wensen en is dat maakt de ceremonie uniek en persoonlijk. Jullie liefde staat centraal en mag stralen. 

In het voortraject hebben wij regelmatig contact en ik kom een avond lang langs om in jullie verhaal te kruipen. En is het nodig dat ik nog een keer langs kom? Dan doen we dat gewoon! Ik ga in gesprek met jullie ouders, getuigen en vrienden. Het is voor mij belangrijk dat ik niet als onbekende voel voor jullie. Jullie verhaal moet in vertrouwde handen zijn en ik wil (bijna) ieder detail kennen. Het is daarom heel fijn als je een connectie voelt met elkaar. Zodat jullie je verhaal durven te vertellen. Jullie ceremonie is maakbaar op de manier zoals jullie dat willen! 

Is er dan helemaal geen nadeel aan ceremonieel trouwen? In mijn ogen niet. Het enige wat er ‘extra’ bij komt kijken, is dat jullie ook voor de wet moeten trouwen. Vaak hebben gemeenten een moment dat je gratis kan trouwen of dat je voor een baliehuwelijk/eenvoudig trouwen kan kiezen. Beide zijn korte en misschien wat onpersoonlijke momenten.

Het is dan meer een administratieve handeling. Dat kan voor het ceremonieel huwelijk, maar ook erna. Doe je het ervoor? Zie het dan als een soort ondertrouw. De opmaat naar jullie prachtige dag. Vier het met een klein gebakje erna en de voorpret is begonnen. Het gaat er eigenlijk om dat jullie handtekening het gemeentearchief in gaat. En hopelijk hoef je daar nooit meer naar om te kijken! Maar het onpersoonlijke wordt ruimschoots goed gemaakt tijdens het ceremonieel huwelijk. Dan schittert de romantiek rijkelijk en straalt de liefde!

Hoe klinkt dit voor jullie? Lijkt jullie dit wat? In dat geval kunnen we altijd vrijblijvend kennismaken.

En mochten jullie op jullie trouwdag wél heel graag wettelijk willen trouwen? En wil je daar mij bij hebben? Over het algemeen kan dat. Veel gemeentes laten een gast trouwambtenaar toe. Kost wat regelwerk, maar dat doe ik met liefde voor jullie!

Doe vooral wat bij jullie past! Hopelijk spreken wij elkaar snel.

Wil je meer weten over dit soort onderwerpen. Via Instagram deel ik regelmatig tips en tricks. Volg jij mij daar ook?

Liefs,

Elianne Koekman

Elianne Koekman
Zelfstandig trouwambtenaar

vol met verbeelding 
 staat altijd klaar voor iedereen
vrouw van Joris
mama van een prachtige dochter en een tweeling
zingt in een koor
gek op cocktails  
liefhebber van alles wat zoet is 
kleuterjuf 
verzot op alles wat te maken heeft met trouwen .

Wil je meer weten over Elianne? Volg haar dan op Instagram (@eliannetrouwt

Welkom bij Elianne trouwt!
Maar wie is toch Elianne ?

Mag ik jullie liefde laten stralen?

Elianne kan jullie helpen, stap voor stap, op weg naar de ceremonie waar jullie niet van durfde dromen.

Elianne Trouwt 2022